Ecologische Tuinderij

De Tilgrupshof

Appelscha

× Home Deelnemen Oogstregels Locatie Deze week In beeld Contact

* Hoe het werkt

* Agro Ecologie

* Oogstgenoot

* Wat kun je verwachten

* Openingstijden

* Vergoeding/Aanmelden

Rode bes Achtergrond Tilgrupshof

    Hoe het werkt  
    Agro Ecologie  
    Oogstgenoot    
    Wat kun je verwachten  
    Openingstijden  
    Vergoeding   /   Aanmelden  



Hoe het werkt


Aardappel Als oogstaandeelhouder wordt De Tilgrupshof ook een beetje van jou. De zelfoogsttuin is gebaseerd op het Community Supported Agriculture principe (CSA). Dit houdt in dat de tuinderij wordt gedragen door de tuinders, de oogstgenoten en iedereen die hier de handen uit de mouwen steekt. Als oogstgenoot betaal je aan het begin van het seizoen je oogstaandeel, de tuinder koopt hiervan de zaden, het plantgoed, de compost en neemt de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk te zorgen dat je als oogstaandeelhouder verzekerd bent van een ruime keuze aan gezonde groenten en kruiden, het hele seizoen door.
Het seizoen bestaat uit ongeveer 30 weken, van half mei tot november, waarin je 7 dagen per week, voor 4 à 5 dagen, groente en kruiden kunt komen oogsten. Aan het begin van het seizoen is de keus vaak iets minder, midden in het seizoen is er juist overvloed. Zit het allemaal een beetje tegen door droogte of juist overvloed aan regen, extreem veel slakken of ander onheil dan merk je dat in het aanbod. Zit het mee dan ga je met volle tassen naar huis. Het oogstaandeel stopt aan het eind van het jaar, je krijgt een mail met het verzoek of je het volgend jaar weer wilt deelnemen, je kunt je dan opnieuw aanmelden.






Agro Ecologie


Spitskool Op de Tilgrupshof gebruiken we geen chemische (bestrijdings)middelen zoals pesticiden of kunstmest. Wij richten ons op het voeden van de bodem waarbij we zo min mogelijk het bodemleven verstoren. Kerende grondbewerkingen, zoals ploegen of fresen doen we dan ook zo weinig mogelijk. Dit zorgt voor behoud van een goede structuur van de bodem en het versterken van de biodiversiteit. Wij gebruiken uitsluitend natuurlijke bemesting. Op De Tilgrupshof “weet je wat je eet”, je ziet met eigen ogen hoe er met het land wordt omgegaan, hoe er voor de gewassen gezorgd wordt en welke methode er wordt gebruikt om de grond vruchtbaar te houden en eventuele insectenplagen te bestrijden/voorkomen. Daarnaast vallen er een boel schakels tussen producent en consument uit en kan het besparend werken voor het milieu.






Oogstgenoot


Ui Als oogstgenoot kun je van mei tot november groenten van het land halen naar beschikbaarheid en naar eigen behoefte. We gaan er van uit dat iedereen oogst voor eigen vers gebruik. Dit is op basis van vertrouwen en solidariteit met andere oogstgenoten. Omdat je als oogstgenoot een jaarlijks financiele bijdrage levert hebben wij als tuinders zekerheid van afzet. Zo word je als oogstgenoot eigenlijk ook coproducent van lokaal geteeld, gezond voedsel voor een eerlijke prijs. Als onvoorziene weersomstandigheden, zoals late vorst of een zeer nat voorjaar, de oogst nadelig beïnvloeden, worden de risico’s van een lagere opbrengst samen gedragen.
Door zelf te oogsten leef je mee met de seizoenen, zie je hoe de gewassen groeien, kom je in contact met het land, en krijg je wat mee over de praktijk van kleinschalige landbouw. En daarbij is de tuin een prachtige plek om even tot rust te komen!
Dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang ben je welkom om te komen oogsten. Het mooist is het natuurlijk als je lopend of met de fiets komt. Mocht je toch met de auto komen realiseer je dan dat auto’s te gast zijn op dit deel van de Tilgrupsweg, zorg er dus voor dat je geen overlast veroorzaakt. Zeker in de zomermaanden kan het druk zijn met fietsers.






Wat kun je zoal verwachten gedurende het seizoen


Mais Voorjaar : Winterpostelein, rucola, knoflook, raapstelen, radijs, andijvie, koolrabi, paksoi, peulen, rucola, spitskool, knolvenkel, spinazie, snijbiet, rode kool, rabarber, groene asperges, meiraapjes en diverse soorten sla en kruiden.

Zomer : Tuinbonen, erwten, kapucijners, courgettes, koolrabi, zomerpostelein, paksoi, nieuw zeelandse spinazie, spitskool, knoflook, ui, rode biet, wortel, bonen, aardappel, prei, mais en diverse soorten sla en kruiden.

Najaar : Bonen, courgettes, zoete aardappel, rammenas, meiraapjes, artisjok, pompoen, yakon, knolselderij, snijbiet, aardpeer, prei, boerenkool en diverse soorten sla en kruiden.


Zie bovenstaande als een oogstwijzer, niet als garantie. Een en ander is afhankelijk van weersinvloeden en die zijn elk jaar weer anders.





Openingstijden


Artisjokken De zelfoogsttuin is, uitsluitend oogstgenoten, geopend van zonsopgang tot zonsondergang 7 dagen per week. Ben je nog geen oogstgenoot maar nieuwsgierig en/of overweeg je deelname, neem dan contact met ons op zodat we een afspraak kunnen maken om je rond te leiden.






Vergoeding / Aanmelden


Boerenkool Vergoeding
Het concept van oogstaandelen is gebaseerd op vertrouwen. Er wordt door iedereen zelf aangegeven uit hoeveel leden het huishouden bestaat. Je betaalt individueel, ook in gezinsverband. Het is dus afhankelijk van de grootte van het huishouden hoeveel oogstaandelen je neemt. Het jaarbedrag is voor het seizoen 2024 vastgesteld op € 275,- (incl. btw) per oogstaandeel. Kinderen tot 10 jaar doen gratis mee, kinderen van 10 tot 18 jaar doen mee voor de halve prijs. Bestaat het huishouden bijvoorbeeld uit 2 volwassenen en één kind van 14 jaar dan neem je 2½ oogstaandelen.
Wie zich aanmeldt als oogstgenoot doet dat voor één seizoen.

Aanmelden voor het seizoen 2024 is nog mogelijk.

Aanmelden

Je aanmelden als oogstgenoot kan per mail: eric.tilgrupshof@xs4all.nl

Vermeld dan onderstaande gegevens.


• Naam
• Adres
• Telefoonnummer(s)
• Het aantal volwassen personen, en aantal kinderen (met leeftijd).

Als je nog vragen hebt kun je natuurlijk ook een keer langs komen of even bellen (06 1080 7197).